MI AZ ERDŐFÜRDŐ?

Az erdőfürdő, azaz sinrin-joku egy japán eredetű stresszcsökkentő, relaxációs program, amely során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Az erdőfürdő a szó szoros értelmében nem vizes tevékenység, de mégis joggal viseli a fürdő nevet: beengedjük a természetet az érzékszerveinken keresztül és eggyé válunk az erdővel. A módszer segítségével mélyebbé és nyugodtabbá válik a légzésünk, általánosságban jobban érezzük magunkat és nyugodtabbá válunk.

MIT MONDANAK A TUDÓSOK?

Az elmúlt években sok tanulmány készült a sinrin-joku fizikai és pszichológiai hatásairól. Ma már bizonyított tény, hogy az erdőfürdő csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót, az alvászavart, a vérnyomást, a kortizol nevű stresszhormon szintjét, a pulzusszámot, erősíti a koncentrációt és az immunrendszert. A természetben eltöltött ídő javítja mentális teljesítményünket és kreativitásunkat.

MEDITÁLJ A SZABADBAN!

A természetben végzett meditáció nagyszerű módszer arra, hogy felerősítsük környezetünk pozitív hatásait. A meditáció és a tudatos jelenlét (mindfulness) ideális arra, hogy az adott pillanat megélésével megnyugtassuk az elmét. Nem kell kiürítenünk a tudatunkat, hogy élvezhessük a meditáció jótékony hatásait, elég megfigyelni a gondolatainkat és visszaterelni a tudatosságra, ha elkalandozik. Már az is gyógyító hatással lehet ránk, ha minden érzékszervünkkel figyelve egyszerűen csak jelen vagyunk a természetben.

shutterstock_686577295
shutterstock_132573236

HOGYAN TÖRTÉNIK AZ ERDŐFÜRDŐZÉS?

Miután mindenki kikapcsolta a telefonját, egy rövid bevezető és egy kis üdvözlő rituálé következik, aztán sétálni megyünk.

Az alap normál erdei séta minimum kb. 2-2,5 órát vesz igénybe, ezalatt 2-3 km távolságot teszünk meg. Nem fogunk sietni, mert a sinrin-joku nem a túrázásról szól!

Az út során négy helyszínen megállunk és különböző gyakorlatokkal (Kum-Nye jóga, speciális légzés, meditáció) stimuláljuk az érzékszerveink éberségét. Ezek a részek a lassításról és a belső gyönyör megtapasztalásáról szólnak: magunkba szívjuk az erdő ízeit, szabadjára engedjük az öröm és a nyugalom érzetét.

Mindig van egyéni idő, vagyis amikor mindenki leülhet, elmélkedhet vagy felírhatja a gondolatait. A természettel való kapcsolatunk egyedi, tehát az általa nyújtott boldogság is egyedi lesz.

AZ ERDŐFÜRDŐZÉS MŰVÉSZETE

A szervezetünk az evolúció során évmilliókon át alkalmazkodott a természethez. Még ha nehezünkre esik is felismerni, a modern társadalom folyamatosan stresszes állapotban tart minket. Ezért segíthet a természettel kialakított kapcsolat az élettani relaxáltság elérésében, amely közelebb vihet minket természetes emberi állapotunkhoz.

A természetterápia mint megelőző orvoslás lényege tehát az, hogy a relaxációval fokozzuk a betegségekkel szembeni természetes ellenálló képességet, amelyet a stressz különben elnyomna. A természetterápia természetes, nem invazív, és a szervezetünk olyan képességét használja ki, amellyel mindannyian rendelkezünk: az alkalmazkodóképességünket.

Az erdőterápia célja, hogy csökkentse a mesterséges és városi környezet kiváltotta túlingereltséget, és elősegítse a relaxációt. A természetben testtel és tudattal is jelen kell lenni, és bizonyos légző- és jóga gyakorlatok, megakadályozzák, hogy csak a gondolatainkra koncentráljunk, visszairányítják figyelmünket a testünkre, így segítve vissza a természetes állapotba.

A rövid séta során elmerülhetünk a fák által kibocsátott illóolajokban, amelyeknek egészségvédő, antibakteriális hatását már az 1920-as években felismerték. A fákban lévő fitoncidák eredetileg a növényeket védik a gombás fertőzésektől és egyéb kórokozóktól, de az erdőben sétálva ezek az esszenciális olajok az emberre is hasonló hatást gyakorolnak. A fitoncidok megnövelik a szervezet immunválaszát a vírusok és a daganatos megbetegedések ellen. Tehát a természetben tett séta növeli az olyan sejtek számát, amelyek az immunrendszer részeként a rákos sejtek legyőzésért felelősek.

1